problem z dezynfekcją wody metodą tlenową

Autor Wątek: problem z dezynfekcją wody metodą tlenową  (Przeczytany 273 razy)

zbylan

  • Gość
problem z dezynfekcją wody metodą tlenową
« dnia: 03 Listopad 2019, 17:08:22 »
Bardzo proszę o podzielenie się Waszą wiedzą/doświadczeniami.
Mam basen Intex 4x2x1 [m] (komplet fabryczny z pompą/filtrem).
Używam tego zestawu do ćwiczeń rehabilitacyjnych, więc utrzymuję temperaturę wody na poziomie ~30 st.C,  (Ph wody na poziomie 7.2-7.4, przy KH wody = 170 mg/l).
Do dezynfekcji używam metody tlenowej, z wykorzystaniem produktów Chemoform Aquablanc O2 i A (Chlor mi nie odpowiada – od dzieciństwa miałem zapalenia spojówek po chlorowanych basenach).
Instrukcja stosowania Aquablqnc podaje: „Przy pierwszym użyciu, lub przejściu na AQUABLANC- system, wlać na każde 10 m3 wody 300 ml bezpośrednio do basenu AQUABLANC A, potem wsypać na każde 10 m3 wody 200g Aquablanc O2 – granulatu. Do późniejszego dozowania, co tydzień na każde 10 m3 wody 100g = 1 miarkę granulatu, co 14 dni na każde 10 m3 wody 100 ml płynu złożonego AQUABLANC A”.
Zastosowanie powyższych zaleceń skutkuje tym, że w drugiej połowie tygodnia, a niekiedy już na 2-gi lub 3-ci dzień po zadaniu, zawartość tlenu w wodzie, mierzona "ręcznie" kolorymetrem Lovibond, wynosi 0 mg/l.
Czy to normalne ? Czy woda wówczas jest bezpieczna ?
Jakie powinny być właściwe/bezpieczne odczyty zawartości tlenu  w wodzie ?
I jeszcze jedno pytanie: Czy jest możliwe, że w przypadku znacznego przesycenia tlenu w wodzie, tester Lovibond jakiego używam pokaże zawartość 0 (woda pozostanie „biała” po rozpuszczeniu tabletki DPD 4 ?
Pozdrawiam - zbyszek